Çocuğuma Hangi Oyuncağı Almalıyım?
Çocuğun kişisel ve sosyal gelişimi için doğru iletişim çok önemlidir. Ailesi tarafından dinlenildiğini düşünen çocuk kendisini daha rahat ifade eder. İçine kapanmaz, derdini ve sıkıntısını kolayca dile getirir. Olumsuz duygu ve düşüncelerden sıyrılır. Böylece konuşma becerisi ve kelime haznesi de gelişir.
Fiziksel ve kas gelişimine yardımcı olanlar: Kutular, bisiklet, puzzle, küpler, kürek ve el arabaları vb.
5 duyuyu açanlar: Su içinde oynanan oyuncaklar, kumda kullanılanlar, sabunlu sudan yapılan köpükler, oyun hamurları vb.
Hayal kurmaya ve sosyal gelişmeye yardımcı olanlar: Bebekler, giydirilip çıkarılan giysiler, araba, kamyon, kitaplar vb.
Yaratıcılığı teşvik edenler: Boyama kalemleri, diğer boyama gereçleri, kitaplar, kağıtlar, makaslar, kilden hamurlar vb.
Çocuğun Anneyle ve Baba ile Olan İletişimi Birbirinden Farklıdır
Bazı anneler, çocuğun babasıyla olan iletişim ve ilişkisine müdahale ederler. Bu durumdan hem çocukla babanın ilişkisi etkilenir hem de anneler beklentileri nedeniyle mutsuz olurlar. Ebeveynlerin birbirlerinden çocuk adına beklentileri, aile içinde huzursuzluğa neden olabileceği gibi; çocuğun anne ya da babasıyla arasındaki ilişkinin gelişimini de geciktirir. Ebeveynler güvenlik dışındaki konulara farklı bakış açısıyla yaklaşabilirler.
Her istediği anında gerçekleşen çocukları durdurmak mümkün mü?
Her iyi niyetli ebeveyn çocuğunu mutlu etmek için çabalıyor. Ancak bu, çocuğun her talebini karşılamakla olmuyor. Her istediği anından gerçekleşen ve talepleri reddedilmeyen çocukları uzun vadede acınası bir tablo bekliyor. Zira “hayır” sözcüğüne alışmayan çocukların sabırlı olmalarını bekleyemeyiz. Bu da çocuklarımızın en küçük bir stres ve sıkıntıyla bile baş etme konusunda gitgide donanımsız kalmalarına sebep oluyor. Çocuklarımızın hayatta başarılı olmalarını istiyorsak onları her duruma hazır hale getirmeli, yokluğun da hayatın bir parçası olduğunu göstermeliyiz.
Merak Duygusuna Sert Tepkiyle Yaklaşmayın!
Çocuğun davranışları ve isteklerine karşı gösterilen ilk tepkinin “hayır” olması, çocukla ebeveyn arasındaki çatışmayı artırır. İlk 2 yaş içinde çocuklar, doğal gelişimleri nedeniyle deneme yanılmalara ihtiyaç duyarlar. Sonuçları bizzat görmek isterler. Çocuğu korumak, tabi ki anne ve babanın ana görevidir. Ancak güvenlik dışındaki istenmeyen davranışlar, sağlıklı iletişimle değiştirilmelidir. Böylece merak duygusu da geliştirilmiş olur.
Çocukların erken yaşlardan itibaren monoton işler yapmayı öğrenmeleri gerekir.
Monoton işler hayatın önemli bir parçası olmakla beraber sıkıcı ve bir o kadar da vazgeçilmez olan işlerdir.
Çamaşırları katlamak, oyuncakları toplamak, kıyafetleri asmak, market alışverişi torbalarını boşaltmak, masayı kurmak, yatağını yapmak ya da toplamak, çantayı hazırlamak vb. işler teknolojiyle çok sıkı bağ kuran çocuklar için de iyi bir alternatif olacaktır. Tabi ki bunları yaptırabilmek için işlerin monotonluktan çıkarılıp çocuklar için uyarıcı ve eğlenceli bir hale getirilmesi gerekir. Böylece beyinleri bunları pozitif bir şeyle ilişkilendirecek gelecekte “çalışabilir” olmanın temelleri atılacaktır.